Molts de nosaltres ens podem preguntar: “Per què hauria de pagar si ja estic donant el meu temps, el meu esforç i les meves habilitats? No podrien oferir-me el menjar i l’allotjament gratis, si més no?”. Fer voluntariat en l’àmbit internacional és car, i això sorprèn molta gent. Pot resultar difícil entendre per què hem de ser nosaltres, voluntaris que no rebem cap contraprestació, qui hagi de fer un esforç extra i contribuir a l’estabilitat econòmica de l’organització, cobrint totes les despeses (menjar, allotjament, administració i gestió…).

Tot cercant una resposta, ens hem posat en la pell de totes aquelles associacions que reben voluntaris internacionals i hem efectuat un anàlisi de costos i beneficis. Hem identificat 6 raons que poden explicar per què fer voluntariat a l’estranger no és gratuït. Et correspon a tu decidir si les trobes raonables o no. Tots els comentaris són benvinguts.

1. Perquè les organitzacions no poden permetre’s el cost de la manutenció dels voluntaris

Pot no semblar molt, però els costos de la manutenció dels voluntaris al llarg d’un període llarg de temps son una càrrega per a l’organització. No totes les organitzacions sense ànim de lucre disposen d’allotjament per als seus voluntaris, i poden veure’s forçades a llogar un lloc. Però fins i tot en el cas que tinguin el seu propi espai, igualment han de pagar per la neteja, el manteniment i les factures. A més de tot això, s’hi estan afegint 3 menjars diaris amb cada voluntari, i així és com la cosa pot acabar pujant molt.

Les organitzacions sense ànim de lucre, naturalment, se sostenen amb les donacions aportades per fundacions, institucions i particulars, i no els resulta gens fàcil recaptar fons pels costos de voluntariat. Els seus esforços se centren en les seves prioritats, com per exemple el pagament de les taxes escolars dels seus nens o el salari que hagin de pagar a un treballador.

2. Perquè les organitzacions inverteixen temps i diners en atraure voluntaris

Donar-se a conèixer en un sector tan competitiu com el voluntariat internacional és dur. Aquesta és la raó per la qual les organitzacions que desitgin rebre un flux constant de voluntaris per tal d’aconseguir un suport vital per als seus projectes, es veuen obligades a esforçar-se en dissenyar una bona estratègia i unes bones campanyes de captació. Això requereix vídeos atractius, paquets d’informació i publicacions periòdiques en plataformes de captació com Ayni (que no sempre són gratuïtes).

Un cop es reben les sol·licituds, un membre de la plantilla ha d’avaluar-les, gestionar la correspondència amb tots els aspirants i assistir-los en tot moment, des de la seva arribada fins la partença. Algunes organitzacions han decidit quantificar l’esforç que els suposen els seus programes de voluntariat i han fet que els voluntaris en cobreixin els costos. Bàsicament, això és el que hi ha al darrere quan demanen el pagament de taxes d’administració i gestió.

3. Perquè les contribucions dels voluntaris mantenen “vives” les ONGs petites

Les iniciatives locals i petites rarament poden comptar amb el suport de grans institucions o fundacions. La seva sostenibilitat depèn de donacions de tipus individual. La popularitat creixent del voluntariat internacional, doncs, se’ls apareix com una oportunitat per obtenir alguns petits ingressos. En altres paraules, moltes de les ONGs que coneixem ni tan sols existirien si no fos per les contribucions dels voluntaris.

4. Perquè la feina dels voluntaris no cobreix el que costa mantenir-los

Els voluntaris sovint tenen el convenciment que la seva presència en el projecte suposarà una aportació tan gran que moltes vegades pensen que estar-s’hi tan poc com 2 setmanes serà suficient. No és així com funcionen les coses. El procés de disseny de les campanyes de captació, i després la formació dels voluntaris (especialment dels joves), moltes vegades acaba ocasionant més despeses que beneficis obtinguts a través de la feina feta pels voluntaris. Aquesta és també la raó per la qual les quantitats que es paguen pel voluntariat tendeixen a decréixer quan els voluntaris s’estan més temps en els projectes.

5. Perquè els voluntaris internacionals s’ho poden permetre

Els costos bàsics de fer funcionar una ONG petita poden ser molt baixos, mentre que el menjar i l’allotjament de bona qualitat normalment no resulten gens assequibles. Els directors de les ONGs han entès que no val la pena fer grans sacrificis en aquest sentit, quan els voluntaris poden encarregar-se’n sense que això els suposi un gran trasbals a les seves economies.

6. Perquè les organitzacions que l’acullen, en realitat estan oferint un servei al voluntari

El voluntariat internacional no consisteix únicament en donar el propi temps per ajudar a la gent. Avui dia, la gent decideix fer voluntariat perquè vol veure món, conèixer cultures diferents, millorar les habilitats lingüístiques, convertir-se en ciutadana del món, fer nous amics, arrodonir el seu CV, desenvolupar noves habilitats… Aquesta és la raó perquè moltes ONGs consideren els seus programes un servei cap al voluntari.

Sens dubte les organitzacions aprecien la feina feta, les habilitats aportades i l’intercanvi cultural entre els voluntaris i la població beneficiària (quan escau). Però han entès que els voluntaris són allí perquè volen viure una “experiència”, una experiència que elles poden oferir, i per la qual reben un pagament sense que se n’hagin de sentir culpables. Al capdavall, tot el que guanyen va per a la seva tasca caritativa, la població que se’n beneficia i la seva missió solidària.

ESCRIT PER CHIARA MINIGUTTI

Directora general i coordinadora en cap d’AYNI Cooperazione (Italia)

Una associació amiga de Dream Big